[Historier fra Motorveien] [Ryddegutten] [Bibliotek] [Bar] [Privat] [Musikk]
[Nyhetsside] [Oppslagstavla] [Gjestebok] [Trailerhjørnet]
Tilbake til Sundets TruckStop


Nybegynnerhjørnet

Innhold:


Anbefalt opplæring:
Dus med data? --- Norsk Fjernundervisning --- Riksbibliotektjenestens kurs i bruk av internett

Min venn Stein Rafoss' nettsted for Digital pedagogikk.



[ICQ:]




Hører du til dem som ikke har kjørt så jææævelig mange ganger på den digitale motorvei? Som blir litt matt når gutta snakker om ...Før i tida... Da det bare var grusa veier her på internett, da det ikke fantes slike ting som... idag har jo alle...og husker du forresten gamle...hva var det nå han het, han som hadde en eldgammel 286, neida, det var lenge før 286'en kom, han kjørte en flattaka TIKI 100 med tretrinns gearkasse...

Er du rett og slett nybegynner på nettet? Kunne du ærlig talt trenge noen tips? Jeg kan ikke all verden, men dette skal ikke gå ut på å vise hvor mye jeg kan, men å gi noen av de begrensa tipsa jeg kunne trengt da jeg starta, slik vi har for vane når vi treffer hverandre langs den asfalterte motorveien, UTE I VIRKELIGHETEN...



Det første jeg vil anbefale er denne artikkelen, hvis du ikke har leste den:


TRANSPORTBRANSJEN PÅ INTERNETT?






OPPSTARTINGSIDE.

Har du lyst til å la maskinen din starte med ei anna side enn den starter med nå? F.eks Sundets TruckStop?
Følg anvisningen:

For Netscape:

1.] http://home.sol.no/~geirs1/ (Sett markøren etter geirs1/]
2.] Hold nede venstre museknapp samtidig som du drar mot venstre til hele feltet til og med http er markert.
3.] Slipp knappen, gå til EDIT oppe på kommandolinjen og trykk på copy
4.] Trykk på Options på kommandolinjen og deretter General preferences og Apperance.
5.] Fjern det som ligger i det hvite feltet. La markøren stå i feltet. Klikk høyre museknapp og lim inn. Klikk OK nede på bildet. Trykk Home på kommandolinjen. Sundets Truck-Stop er nå din oppstartingside.


For Microsoft:

1.] Gå til hovedsiden. Klikk vis + alternativer på kommandolinjen.
2.] Klikk deretter start og søkesider .
3.] Velg startside i sjekkboksen og klikk deretter bruk gjeldene + OK . Sundets TruckStop er nå din faste oppstartside. Du kan teste ved å gå til en side og deretter klikke på HOME på menyen.

Andre tips om hvordan du skal utnytte Web-leseren din finner du
her.


SØKERVERKTØY. SØKERVERKTØY.
Det finnes masse kunnskap på internett, men hvor du har høyre bakhjul på tralla i en skarp høyresving, det må du føle, og de følesene, de kollektive erfaringene arbeidsfolk sitter inne med finner du ikke her. Husk det, og vær stolt av dem. Teoretisk lærdom derimot, jøss da. Og det kan komme godt med. Skriv inn et eller flere ord som beskriver det du leiter etter i et av feltene:

 
   
FAST
Prøv Yahoo Norge i søkerfeltet

 
eller avansert i Yahoo! Norge

LYCOS


ALTA VISTA

WEBCRAWLER

KVASIR

ORIGO INDEX

FTP SØK

YAHOO

     

EXCITE




HVORDAN SENDE OG MOTTA E-POST?

Du trenger et postprogram, og det finnes flere. Jeg er blitt vant til Eudora, som programskaperene oppkalte etter den amerikanske Pulitzer prisvinner Eudora Welty. Det er enkelt og anvendelig.
Du laster det ned fra denne adressen:
Eudora Light v3.01
(Du kan også finne den her , sammen med en masse andre programmer).
Du finner info om Eudora her, og en norsk forklaring her. (Hopp over begynnelsen, den er altfor vanskelig).


HVORDAN DELTA I DISKUSJONSGRUPPE ELLER POSTLISTE?

Når du har lært å sende og motta post, kan du delta i diskusjonsgruppe, (newsgroup). Det finnes to slag, de som man finner på web-side, slik som f.eks
misc.transport.truckin og roundtable for truckers. Siden begge er på engelsk passer det kanskje bedre med en tur i Williams ølstove? Eller Klassekampen forum for de mer politiske debatter.
På disse listene kan man lese alle innlegg som har stått tidligere, og man kan sende innlegg på den oppgitte adresse.
Det andre slaget er postlister, som Debattforum for yrkessjåfører!
Her er det slik at innlegg som skrives sendes automatisk til alle som har meldt seg på, men du kan ikke lese tidligere innlegg på noen web-side.

Det finnes også et faglig forum hvor fagorganiserte fra alle yrker utveksler erfaring.


HVORDAN "SNAKKE" SAMMEN I NÅTID, "CHATTE"?

For å bli med på skriftelig meningsutveksling som foregår i nåtid trenger du ny programvare, f.eks mIRC. Hentes
her.
Når du har mIRC, eller et annet IRC program kan du koble deg på til en IRC server som igjen er tilknytta et nett. Programmet har adressa til noen, etter som du blir kjent kan du selv skrive inn flere. DAL.net er et slikt nett. Undernet et annet. Disse har en rekke kanaler man kan koble seg til å "snakke" skriftelig med dem som er på kanalen. På DAL.net er #trucking, #truckersIntl og #LOADS slike kanaler man kan finne sjåfører og famile, men språket er engelsk. Der er vanligvis folk fra tidlig morgen til sein kveld. På lørdager, norsk tid klokka 22, kan du bruke #drivers ... også på DAL.net. #drivers er såkalt "moderated chat room", og er kun åpent mens drivers forum pågår. [kl. 1600 Amerikansk øst-kyst tid].
Mer om THE DRIVER'S FORUM kan du lese på sida til Stephen McGrath, bl.a a innholdet på de forumene som har vært avholdt tidligere. Her møtes trailesjåfører fra hele verden for å diskutere felles saker.
NY NORSK SJÅFØRKANAL:
på Undernett Kanal #tungbil
Mer om Pratekanalen!
Lær mer: http://www.sol.no/irc/

HVORDAN LAGE EGEN HJEMMESIDE?

Å lage egen hjemmeside er kankskje ikke det alle første du bør gjøre hvis du er fersk på den digitale motorveien, men det er heller ikke så voldsomt vanskelig.
1. Det første du trenger er et program hvor du kan lage hjemmesida di.
Her finner du en oversikt over det meste som er tilgjengelig på markedet. Hva er best? Jeg veit ærlig talt ikke. Last ned og prøv. Har du store problemer med engelsk finnes det også program med nordisk tekst, bl.a dette på svensk.
2. Når programmet er klart trenger du en ide. Tenk igjennom hva du ønsker å formidle, og til hvem. Her får du tips til å bygge opp et html dokument på norsk, og her på engelsk.
Et forhåpentligvis enkelt og lettfattelig kurs i internett koding finnes her.


ANTI VIRUS SIDE.

HER (gå til pub) eller HER laster du ned anti virus programfiler fra nettet. Oppgrader virusprogrammet med jevne mellomrom her, og følg instruksene.