Forrige tur...
gikk til....
 År 2000:
 
Ut på TUR 
  • August: Scania 144.
Lossa på Jæren i Rogaland. Lasta i Stavanger til Kristiansand. Stod parkert ved siden av en østerriker fra Schildecker på Essoen på Rhüden, avkjøring 66 på BAB 7 i Tyskland. Kjørte til Italia via Østerrike, Alpenes drømmevei og Brennerpass.


Traileren blir liten når man kjører på Europabrücke i Østerrike.


Brennerpass fra Italiensk side. Utsikt mot Østerrike.Brennerpass fra Italiensk side. Utsikt mot Italia.


Lasta på 4 steder på landsbygda mellom Vizenca, Verona, Mantova og Modena.


Å kjøre trailer et ikke bare ratting. Lasting er en viktig del av jobben.Her utnyttes bilen maksimalt på landsbygda i Nord-Italia.Snart halvferdig lasta. Sikring av lasset er viktig.


Avslutta på terminal i Milano.
Kjørte via den 20 år gamle Frejustunnelen pga lørdagsforbudet på motorveiene i Tyskland, og fordi Mont Blanc tunnelen fremdeles er stengt, halvannet år etter katastrofebrannen. Kjørte bak en engelskmann fra Morrison.
I Frankrike viste det seg også å være kjøreforbud, og jeg sendte dette innlegget via bærbar pc og mobiltelefon til kameratene på Yrkessjåførenes eget debattforum.

Date: Sat, 05 Aug 2000 13:01:20 +0200
To: truckstop@lists.fix.no
From: Geir Sundet
Subject: [Truckstop] Kjøreforbud i hue og ræva.
Sender: truckstop-admin@lists.fix.no
X-Mailman-Version: 1.1
List-Id: Truckstop-listen.
X-BeenThere: truckstop@lists.fix.no

Heisann folkens.

Noen uferdige tanker om...
Sommertid, ferietid, og kjøreforbudstid.

Står langs a-6 nord for Lyon, like sør for Macon - kjøreforbud. På den danske TransIT-sida står det at det er kjøreforbud i Frankrike 5. august på enkelte steder og at man må henvende seg til den og den for nærmere beskjed. Det fikk jeg ingen til å gjøre, for det var andre saker som var viktigere.

Jeg blei stoppa i en betalingsbom med beskjed om å parkere. Forbudet gjelder fra 10 til 14. All transport over 7,5 tonn, også termo. En av engelskmenna jeg står sammen med fikk en brosjyre på fransk med en for meg
komplett uforståelig oversikt over når og hvor forbudet gjelder. Landet er
såvidt jeg forstår delt inn i tre soner hvor det gjelder forbud på
forskjellige tidspunkt, så jeg kan ikke hjelpe mer til i folkeopplysningen .
Hvis andre kan redegjøre hadde det vært flott. Den gode sida var at vi ikke blei bøtelagt.

De av dere som har vært på hjemmesida mi og sett månedens historie ser at den delvis handler om dette. At trafikken på visse tidspunkt blir så stor at det må innføres noen forbud kan man kanskje forstå, men hvorfor er det bare nyttetransporten som skal rammes, med andre ord arbeiderklassen? Det hadde jo vært fullt mulig å f.eks si at alle privatbiler med nummer som slutter på partall fikk forbud på et tidspunkt, mens de med oddetall fikk
på et anna? Kanskje andre forslag? Kanskje man kunne begynne med delt ferie, slik at de forskjellige regionene kunne stå i kø på forskjellig tidspunkt? OK. De rike kunne vel kjøpe to biler, men likevel? Hele gjengen med engelskmenn som jeg står sammen med mister ferga fra Calais, og er sjølsagt opphissa. Det er jo jøreforbud i hele Frankrike totalt i morra, så dersom man ikke kommer seg ut må man stå til søndag kveld klokka 22.
Dermed må flere av dem kjøre om Luxembourg fordi Belgia er lov å kjøre i morra, og det blir eneste mulighet for å komme hjem.

PGA lørdagsforbud på motorveien i Tyskland lørdag kjører jeg om Frankrike, fra Milano til Hirtshals, slik at jeg kan kjøre inn over De Lutte fra NL til D søndag kveld. Med denne stoppen ryker den planlagte ukehvilen - eller godset kommer en dag seinere fram.

Lurer på hvor mange traileresjåfører det sitter i de forskjellige
bestemmende organer her i verden? Og hvor mange privatbilister? Lurer på hvem som forurenser mest? Og hvem som blir tatt mest hensyn til?

Akk ja. Jeg har bil med kaffitrakter og ei bok av Jon Michelett og ei av Jack London, samt Kverners historie og enda ei til, så jeg har det godt.

God helg fra Geir


Bytta tralle i Hirtshals, lossa tre steder i Ruhr i Tyskland.
Begynte å laste igjen i syd Tyskland, og hadde forresten en jævlig fin tur over Schwartswalder Hochstrasse i skinnende klar sol med høy himmel og fullt tilbehør. Kan anbefales. Ligger nord øst for Basel, syd øst for Karlsruhe, sydvest for Stuttgart, og endelig syd for Calw, fødebyen til vår mann Herman Hesse .
Lasta ferdig utenfor Karlsruhe og klampa meg nordover i tetttttttttttt trafikk. Lå lenge bak en bil fra Massong

  • August 2000 Ungarn.
    Kjørte MAN Commander 19.460

Lass til Ungarn. Ut med ferga fra Kristiansand, kjørte til Padborg på natta. Stor opplevelse på gamle kafe Vognhjulet på Transit gården. Plutselig var de der bare alle sammen. 2 mann fra fergebordet der jeg drakk min første kafffikopp på begynnelsen av åttitallet da jeg var på min første opplæringstur på kontinentet.
En kar jeg traff på min debut-tur til Bari i Italia for å laste druer i 1985. En jeg traff for første gang i trailerblokkade nord for Paris i 1984, en jeg kjørte en rekke turer med til Billingsgate i London, flere jeg har kjørte hele netter i følge med, festa med og utveksla det meste av erfaringer med - fra de fleste felt i livet.

En hadde pensjonert seg - men kjørte noen turer, to hadde gått sykemeldt i snart et år - og måtte på veien før sykepengene tok slutt. En hadde vært i fjellveggen og gått sykemeldt noen måneder for å lappe sammen kropp og sjel. Siste helg med Motorveiforbud på lørdag i Tyskland. Kjørte derfor gamle øst, og kom til Berg Autohof ved gamle Hirschberg/Rudolfsheim grense fra øst til vest ved Hof. På brokafeen over motorveien satt jeg i 89 da muren falt.
Helgehvil, ny nattøkt til en autohof ved Passau. Neste dag grensepassering Suben inn i Østerrike og Mickelsdorf inn i Ungarn. Tok bare en times tid. Fant en ny LOMO autohof 40 km før Budapest, beskytta parkplass som koster 10 DEM for natta.
Skulle fortolle i Budapest, nær sentrum, på østsida av Donau. Brukte to timer for å komme rundt byen og på plass, fordi det er kjøreforbud, lave underganger og lave trikkeledninger i sentrum. Speditøren ville ikke fortolle likevel, så jeg måtte reise til Szolnok, rundt ti mil øst for Buda. Der fikk jeg både tolla og lossa, og returnerte så til LOMO'en, og en stor tallerken Ungarsk gullasch suppe.

Før jeg kom til LOMOen, opplevde jeg et fantastisk øyeblikk:
Sola sank bak åsene i enden av motorveien foran meg, klokka var 19.30, jeg var på M1 utafor Budapest og jeg hadde en tanke i hodet:
NOEN ØYEBLIKK KOMMER ALDRI TILBAKE.

Jeg så ingen biler i Ungarn med web-adresse, men alle bussen i Budapest kjørte rundt med reklame for fotexnet.hu, hva nå enn det kan være.


Dette kortet kan du kjøpe på grensa, og bruke på betalingsmotorveiene.

Brukte 9 timer ut av Ungarn neste dag! Det var rein nostalgi. Satt i kø og leste ut ei bok og tenkte på åssen det var overalt for 10 år siden. Tre timer på Irun, to timer på Padborg, en time på Venlo...husker du?

Fikk beskjed om å laste i Italia, og tok snarveien på bundestrasse 50 like etter grensa inn i Østerrike. Svingte av på avkj. Neusiedl a. See, kjørte via Eisenstadt til Wiener Neustadt og tilbake på autobahn. Spiste ved bygrensa til Winden a. See, en liten restaurant med parkmulighet for et par - tre trailere. Anbefalt!

Overnatta et stykke forbi Graz etter å ha ligge en lang stund bak en bil som reklamerte for viaweb.at/hetaustria .

Lasta 4 paller på landsbygda i Nord-Italia på samme plass som dette bildet er tatt:


Folka hadde desverre ikke internett så jeg kunne vise dem bildene. En av de andre bilene som lasta på plassen kjørte for Lamacart.

Overnatta i Imola og begynte der om morran klokka 07. Reiste så til Milano og lasta på to stykkgodsterminaler. På den ene skulle jeg hente 400 kilo, som jeg var lovt ferdig til klokka 16, mens en annen hadde lovt det til klokka 18, og jeg fikk det på bilen klokka 19.30. Venta tilsammen 7 timer i steikende hete. Uten kantine eller restaurant. Tilslutt sprakk jeg og skjelte ut alle formenn og befraktere jeg så :-)
Det var mest til innvortes bruk. Ferdig lasta på siste terminal halv elleve på kvelden. Skreiv et innlegget til sjåførenes debattliste mens jeg venta i solsteiken. Det var om lastebileier Per Waagans utspill i Sunnmørsposten som mener seg tvinga til utflagging til Tyskland. Jeg kommenterte et annet innlegg på lista.


X-Sender: geirs1@online.no
X-Mailer: Windows Eudora Light Version 3.0.1 (32)
Date: Sun, 03 Sep 2000 14:38:34 +0200
To: truckstop@lists.fix.no
From: Geir Sundet
Subject: Re: [Truckstop] Tvinga til utflagging
Sender: truckstop-admin@lists.fix.no
X-Mailman-Version: 1.1
List-Id: Truckstop-listen.
X-BeenThere: truckstop@lists.fix.no

Hei.

Jeg synes det er mye fornuft i innlegget til Alf Ragnar. Håper du sender det til aviser eller andre steder, og at det legges ut på forbundets internettside. Å gå arbeidgiverne litt etter i sømmene slik tror jeg er fornuftig og viktig for å skape en større sjåførbevisthet, ellers blir det lett til at sjåfører gjenntar arbeidsgivernes uttalelser uansett om de er riktige eller gale.
Dessuten, i noen tilfeller kan man jo si at riktig eller galt er avhengig av ståsted.
Derfor har jeg også lyst til å gå litt videre på noen av synspunktene.
Dieselavgift:
Hvis man mener at dieselavgiften ikke skaper ulik konkurranse faller vel mye av bunnen ut for sjåførenes støtte til aksjonene i vår og man burde kanskje gått mot aksjonene?
Etter min mening nei. Aksjonene var bra og det var riktig å støtte dem. Jeg mener det var den feilen ledende transportfolk fra Bergen gjorde i et intervju som også blei offentligggjort her på lista i vår. Men Alf Ragnar har helt rett når han kritiserer Waagan for ensidig å snakke om dieslavgift, som om framtida til norske transportselskap skulle stå og falle med den, for det er selvsagt ikke tilfelle.
1. Men i noen tilfeller skaper den store forskjellen fra Norge til utlandet konkurransevridning. Biler som kommer fra utlandet med billig diesel, og deretter kjører kabotasje før de returnerer ut har en klar konkurransefordel i forhold til reine innenlandsbiler.
2. Hovedgrunnen til at jeg syntes det var viktig å støtte aksjonen i vår, er lastebiltransportens generelle nedvurderte stilling i Norge. En aksjon kan utvikle en kraft, og har du kraft kan du endre både dette og hint.
Derfor synes jeg det var riktig av oss å støtte eierne. Det kan umulig være urettferdig å kreve like rammevilkår som transportører i andre land, eller hur?

Men som alle veit la lastebileierne sjøl ned kampen når de begynte å utvikle akkurat de kreftene de (og vi) trengte. Jeg lagde en kommentar dengang om at sjåførenes allianse med eierne var av forbigående karakter.
Vårt hovedmål må være å skape sterke organisatoriske forhold så vi utvikler den krafta sjøl, også på nordisk, europeisk og verdensplan. Det Waagan holder på med nå er et godt bevis på dette. Hvem tenker Waagan på? De "stakkars" norske sjåførene sine som var villig til å melde seg ut av fagforeninga etter streiken i 98 og alliere seg med han for å oppnå en privat lønnsavtale? Hvem har de i ryggen nå når Waagan flagger ut? Ingen!
Som Alf Ragnar peker på så er det vel heller ikke sine norske yrkesskolleger han har i tankene? Han gjør jo bare situasjonen vanskeligere for dem med å si opp norske, og ansette tyske, (og kanskje etterhver ulovlige latviske eller polske sjåfører). Med ulovlige mener jeg uten arbeidtillatelse, for slike blir nå brukt av bl.a Harry Vos.
Nei, Waagan tenker på seg sjøl. For meg er dette først og fremst et klassespørsmål. Han oppfører seg "etter boka", slik en standard kapitalist gjør. Maksimal profitt er målet bak fraser om samfunnsansvar og alle gode ønsker for de ansatte. (Selv om han vel her ikke sier at han gjør dette av
hensyn til de ansatte, og det kan han jo få et poeng for). Han sier vel at han gjør det fordi han MÅ gjøre det, fordi selve samfunnsutviklinga tvinger han.

Og da er det veldig vanskelig å ikke gå videre og se på hele den måten samfunnet vårt, og nå hele verden, er organisert på. Dette er jo et direkte resultat av den kapitalistiske måten å organisere økonomien. For hovedgrunnen til at Waagan og andre norske transporttører ikke tjener så
mye som de vil, det er IKKE dieselavgiften, men den SKJERPEDE nasjonale og internasjonale konkurransen, det er åpninga mot øst, hvor tusenvis av biler og sjåfører med et langt lavere pris og lønnsnivå stormer inn på banen. Det
er bortfall av de alle fleste statlige reguleringer som kunne tatt av for dette. Bortfall av behovsprøvde løyver, og tilnærma bortfall både av løyve og kjøretillatelser i det hele tatt. Bak dette står et næringsliv som ikke vil ha noen hindringer når de skal utnytte billig arbeidskraft i alle
verdensdeler. Og billig transport av varer fram til de rike markedene.

Den fasen av kapitalismen vi er inne i nå er jo etterhvert ganske ekstremt liberalistisk. MARKED og KONKURRANSE skal regulere alt. Jeg forstår ikke at noen sjåfører faktisk går inn for dette.

Hvem tjener på dette, når ikke engang mellomstore kapitalister som Waagan er fornøyd? Jo, de aller største monopolgruppene, næringslivet i andre branjer som får billig transport, og etterhvert monopolgrupperingene inne
transportbransjen, som Stinnes og de andre jeg nevnte.

Alternativet? Grunnleggende nye måter å orgnisere økonomien. Kall det sosialisme og planøkonomi, selv om det er begreper som står lavt i kurs idag. Med det produksjonsnivået vi har oppnådd i verden nå, kombinert med computerstyring og datateknologi burde vi kunne utvikla en produksjon som hadde FOLKS BEHOV, og ikke MAKSIMALPROFITT som mål. Vi kunne fordelt
overskuddet, istedet for å fordele nøden, slik den forrige generasjons sosialistiske forsøk måtte gjøre. Vi veit jo at det ikke gikk særlig bra.

Nen dette skjer ikke i morra, så realistisk er jeg. Derfor er det også viktig å se på hva som kan gjøres for transporten under rådende forhold.

På sørlandet ligger de fleste transportfirma på mellom 4 og 20 biler. De ønsker IKKE tariffavtaler med sjåførene sine (Offisielt går NLF inn for det, i praksis vil den enkelte bileier ikke ha avtale i sitt firma). Alle konkurrerer med alle. Samtidig er norsk transport i ferd med å bli kjøpt
opp, bokstavelig talt, av internasjonal storkapital. Vi kjenner Stinnes Logistikk, som eier Deutche Post, og har kjøpt Linjegods og ASG.
DFDS/Tollpost Globe er et anna eksempel. (Jeg skulle gjerne hatt en skikkelig oversikt, med størrelse og eierskap. Har noen den?)

Den ensomme bileier skal altså overleve i denne konkurransen. Det tror jeg ikke han klarer. Derfor er det et håplaust prosjekt for den snille, greie og pliktoppfyllende sjåføren å knytte sine interesser til han. Desverre.
Mange av disse små bileierne jobber raua av seg. Dag og natt. Det er ikke egeninnsatsen som gjør at det kommer til å gå galt.

Tror jeg.

Altså: De kan slå seg sammen. Det er en måte å møte konkurransen på. De kan opprette tariffavtaler og gå i allianse med oss. Vi har endel felles interesser, men disse blir ikke utnytta når eierne bare skal ha vår hjelp
hver gang det er i deres interesse.

Jeg kunne også sagt noe om at jeg mener miljøfordelene ved toget er noe overdrevet, men for det første er jeg i hovedsak enig med Alf Ragnar her, for det andre er vel dette skrivet langt nok?

Hilsen en svett Geir Sundet i Milano som nå tilsammen har venta i 7 timer på 500 kg som en annen transportør var så elskverdig å videreformidle til "min" speditør, - som ikke betaler ventepenger eller sjåførlønn - det må den lille bileieren gjøre. Etter tariffen. Men "vi" må ta med det godset "vi" kan få tak på. Og hva svarer vi hvis han i morra ringer å spør om vi kan kjøre ulovlig for å rekke hjem, fordi "vi" har lovt godset til kunden, og det er sånn hard konkurranse at dersom ikke vi, så....

Skal vi så sette oss til å lure på åffer det er sjåførmangel!


Reiste fra Milano halv elleve på kvelden. Hadde en hyggelig opplevelse på Kiefersfelden, grensa mellom Østerrike og Tyskland, neste dag. Svingte innom for å kjøpe eurovignett, og kom i snakk med en skikkelig hyggelig østerrisk spesisjonsmedarbeider som snakka norsk og spanderte kaffi. De to tollbygningene som stod midt på plassen er nå revet. Hans fortalte at det skal bli restaurant og bensisnstasjon på området. Han hadde stor sans for mitt forslag at det burde omgjøres til museum, på lik linje med Hitlers konsentrasjonsleire fra 2. verdenskrig! Husk når du kom klokka 4 om morran i "gamle dager", hadde stått i kø og passert den første vaktbua inn på plassen med laufseddel, genemigung, t-papirer, passkontroll, overgangsattest, statistikkort, fanden og hans oldermor og kom fram til den siste luka hvor kisen bare skulle sette på et stempel - men han kastet istedet et fort blikk på deg, reiste seg og tok pause. Satt på bakrommet i en halv time mens du kjempe for å holde deg oppreist, og ikke visste når han kom tilbake, og du hadde det travelt...

Var innom og hadde en nostalgisk middag på Tennenlohe, Rasthofen nord for Nürnberg. Både www.andresen.dk og www.hpt.dk stod parkert utafor.

Stoppa av helligdagsfobudet på Fulda Nord hvor jeg tok ny helgehvil. Speserte inn til Fulda på søndag og hadde en bedre middag sammen med en norsk kollega.

Nattøkt til Bochenem. Neste dag til Hirtshals og nattferge til Kr.sand. Den går nå 01.15, og er iland 07.00, men du blir purra 06.00. En dårlig start på en ny dag...

Andre biler jeg møtte et eller annet sted på denne turen: Fyren som kjørte glass for Vegla, og E-sixt bilen som sjølsagt kjørte som en gris fordi han hadde leiebil.
Tilbake til toppen.
[ Historier fra Motorveien] [Streik] [Nyhetsside] [Oppslagstavla] [Gjestebok] [Trailerhjørnet] [Biblioteket] [Debatthjørnet] [Nybegynnerhjørnet]